Клякати чи ні? - Церква і суспільство - Духовність - Форум
[ Головна · Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 1 1
Форум » Духовність » Церква і суспільство » Клякати чи ні?
Клякати чи ні?
Дельфініус Дата: Понеділок, 03.08.2009, 21:55 | Повідомлення # 1
Адміністратор
Група: Адміністратори
Повідомлень: 415
Нагороди: 3
Статус: Офлайн
Клякати(ставати на коліна) чи ні в церкві на богослуженні, чи на молитві? Мене трошки цікавить таке запитання, бо одні люди клякають, інші ні. Чи треба наприклад на Причастя ставати на коліна, чи приймати стоячи. В різних церквах це є по різному, але і то буває шо в одній і тій же церкві частина людей клякає, а частина стоїть smile . Думаю, щодо молитви, то це є цілком особистим, тобто кожен як хоче так і молиться(навіть лежачи), головне, щоб молитва була щирою smile . А як на рахунок богослужень?

Покажи своїм життям, що на землі не відпочивають)))
 
soldy Дата: Понеділок, 10.08.2009, 14:11 | Повідомлення # 2
Група: Користувачі
Повідомлень: 97
Нагороди: 4
Статус: Офлайн
Мене на рахунок клякання просвітили ше давніше, тож можу поділитися: в нашому, східному обряді на коліна не клякають під час богослужень, принаймі під час літургії, адже це є мить раю на землі, а приклонення колін символізує покаяння, покуту, покору слуги панові, в раю ми вже не слуги, але Божі друзі, навіть сини і дочки, наслідники, ми прийняли його царство успадок... Коліноприклонні молитви моляться хіба на зелені свята, тоді під "Царю Небесний" клякають, є різні богослужіння які відбуваються в часі посту, тоді часто використовуються коліноприклонні молитви, проте літургія і молебени не містять коліноприклонних молитов, хоч іноді священники може співати голови і коліна приклоніте....строго навідміну від молебнів (на яких хоч не потрібно, але іноді клякають) немає коліноприклонних молитов у акафістах, адже це цілком східні богослужіння, за винятком акафісту до страстей Христових, де б'ють поклони...
 
musia_79 Дата: Вівторок, 11.08.2009, 14:46 | Повідомлення # 3
Група: Модератори
Повідомлень: 288
Нагороди: 10
Статус: Офлайн
Повністю згідна із попередньою думкою - у східному обряді на богослуженнях не потрібно клякати (за вийнятком окремих богослужень, про які сказано вище). Тим більше після Причастя, коли ми приймаємо самого Бога; це нас підносить, ми повинні взлітати, а не клякати в цей момент wink
Клякати треба тоді, коли це робить священик.
Хоча багато людей, особливо старше покоління, часто стають на коліна під час Служби Божої. Я не бачу в цьому нічого поганого - кожна людина має право молитися як хоче, чи стоячи, чи сидячи, чи на колінах - прошу дуже... тільки коли якась бабулька починає тягнути тебе до землі і в наказовій формі каже: "Клячи, бо то так треба!", то виникає бажання стукнути її чимось biggrin Багато людей в нас зацикленні на питаннях обряду, а не віри, на жаль sad

Приймай себе таким, яким ти є, але не забувай - яким маєш стати...
 
soldy Дата: Четвер, 13.08.2009, 17:35 | Повідомлення # 4
Група: Користувачі
Повідомлень: 97
Нагороди: 4
Статус: Офлайн
Одної речі я, правда, не знаю, а саме про приклонення колін на літугрії наперед освячених дарів, там на великому вході клякають, коли "входить Цар Слави.."?!!!
 
musia_79 Дата: Четвер, 13.08.2009, 22:22 | Повідомлення # 5
Група: Модератори
Повідомлень: 288
Нагороди: 10
Статус: Офлайн
Quote (soldy)
Одної речі я, правда, не знаю, а саме про приклонення колін на літугрії наперед освячених дарів, там на великому вході клякають, коли "входить Цар Слави.."?!!!

Ось тут приписано клякати - І на "Нині сили небеснії..." і на "Нехай направиться молитва моя..."


Приймай себе таким, яким ти є, але не забувай - яким маєш стати...
 
kristik Дата: Субота, 15.08.2009, 20:12 | Повідомлення # 6
Група: Користувачі
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Офлайн
Згідна з soldy, і musia_79, але я як вже склалось зі своєї особистої практики скажу: в нас ( в Іспанії ) є свій Отець і Служби Божі за нашим східним обрядом. І тут виникає багато суперечок, бо люду тут є зі всієї України, а найбільше з Тернополя і Тернопільської обл., і от вони клякають навіть тоді коли в нас у Львівській обл., ніколи не клякалось. Є й такі, які майже цілу Літургію клянчать. Тому я вважаю, що важливий сам намір з котрим клякається, молиться, ходиться до Церкви, а як відомо: "Отець Наш Небесний, що бачить у тайні віддасть явно і кожному дасться за ділом і словом його..."
(цитую з голови, тому вибачайте не тоцність!!!! smile )

Віддай світові найкраще з себе, і, швидше всього, тебе ударять і відштовхнуть:
не зважай, віддай найкраще з себе.
Матір Тереза
 
benedikta Дата: Неділя, 20.09.2009, 23:44 | Повідомлення # 7
Група: Користувачі
Повідомлень: 74
Нагороди: 2
Статус: Офлайн
На щоденних Богослуженнях по традиції у Церкві після молитви "Вірую", люди стають на коліна (священик промовляє слова на спогад тайної вечері: 1)прийміть іжте, це є Тіло Моє, що за Вас і багатьох ламається на відпущення гріхів, 2) Пийте з неї всі це є Кров Моя Нового Завіту, що за вас і багатьох проливається на відпущення гріхів, 3) Твоє від твоїх Тобі приносимо за всіх і за все. Після цих слів люди хрестяться і б"ють поклон. Після чого встають на ноги. Далі, після молитви "Отче Наш", люди стають на коліна. Тобто перед Святим Причастям, коли священик каже: "Зі страхом і вірою у Господа приступім". Після Святого Причастя люди стають на коліна, і після молитви (пісні) "Нехай сповняться уста наші хвалення Твого Господи...", люди встають на ноги. Але так чинять не у всіх Церквах. У Неділю точно на коліна ставати не обов"язково, чи навіть не потрібно, бо це день Воскресіння Господнього. Щодо щоденних Богослужінь на коліна стають не у всіх Церквах. Є книжка "Як поводитись у храмі" у ній все детально і правильно описано як себе вести на Службі Божій. Звичайно, як людей буває дуже багато у Церкві, то ставати на коліна є неможливим, ми ж не можемо штовхати інших людей, щоб стати на коліна, у таких випадках стояти зручніше для нас і ближніх, які біля нас стоять у Церкві. Всюди є свій порядок, але Господь дивиться не наше поклоніння, Він не веде статистику наших молитов, а дивиться на наші наміри, бажання, наше серце і душу.

І як бажаєте, щоб вам люди чинили, чиніть їм і ви так само.
(Лк.6, 31)
 
Форум » Духовність » Церква і суспільство » Клякати чи ні?
Сторінка 1 з 1 1
Пошук:

Статистика форуму
Теми з новими дописами Популярні теми Найбільші писаки Нові користувачі