Fight and become a hero   [ Aerial warfare over planet Phillon - a fast-paced battle for territory, honour and reputation. Fight and defend your nation! ]
Стартувала міжнародна кампанія пам’яті жертв Голодомору - 22 Червня 2010 - УГКЦ святого Архистратига Михаїла (Львів-Сихів)

Субота, 11.02.2012


Християнський календар

Святе Письмо

Катехизм Католицької Церкви

Наше опитування

Як часто ви буваєте в церкві?
Всього відповідей: 271

Цитата

Віддай своє життя Богові, тоді ніхто не зможе тебе від Нього відірвати, ніхто не зможе маніпулювати тобою.

Пошук

Друзі сайту

Українська Греко-Католицька Церква Львівська Архиєпрахія УГКЦ
Релігійна-інформаційна служба України
Духовні Роздуми УГКЦ Блаженного Миколая Чарнецького
Рух Чистих Сердець Наші дітки
Релігійний пісенник Храм Свв.Ольги і Єлизавети
ДивенСвіт

Статистика



Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

каталог сайтів

Каталог україномовних сайтів

Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 22 » Стартувала міжнародна кампанія пам’яті жертв Голодомору
Стартувала міжнародна кампанія пам’яті жертв Голодомору
09:36
19 червня у Києві розпочалась міжнародна кампанія «Не дамо згасити свічу пам’яті», присвячена вшануванню жертв Голодомору 1932-33 років. Як передає кореспондент УНІАН, близько півтори тисячі людей, серед яких Глава УГКЦ Блаженніший Любомир, Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет, численні архиєреї та священики, а також відомі громадські діячі і політики Оксана Забужко, Володимир Огризко, Василь Вовкун, Володимир Стретович, зібралися біля Меморіалу Голодомору, аби помолитися і вшанувати пам`ять українців, які стали жертвами штучно організованого голоду в Україні 1932-33 рр.

Глава УГКЦ у своєму коментарі зазначив, що ця акція дуже важлива, оскільки ще раз нагадує про страшні злочини, «допустити яких ми в жодному разі не можемо».

«Треба, щоб люди щиро задумалися, – сказав він, – тому що все те страшне може повторитися. Така властивість історії. Але якщо ми щиро бажатимемо, старатимемося усвідомити це страшне лихо, злочин, то при Божій допомозі вдасться запобігти таким речам в Україні чи в будь-якій іншій державі світу».

Глава УГКЦ підкреслив, що акцію не варто розцінювати як протест проти слів Президента Віктора Януковича у Страсбурзі, що начебто «Голодомор – не геноцид українців».

За його словами, хоч В.Янукович і є Президентом України, але «не є абсолютним речником народу, як і будь-який інший Президент будь-якої країни, тому не варто дивитися на це, як на протест». «Треба чинити так, як велить наше серце, серце народу», – додав Блаженніший Любомир.

Поминальну службу під час акції відправили Патріарх Київський та всія Руси-України Філарет, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир, ієрархи Української Автокефальної Православної Церкви.

За словами голови Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського, в 1933-му році «відбулося зумисне вбивство голодом етнічної групи українських селян».

Він нагадав, що до 1932-го року голод справді був по всій території Радянського Союзу. «Але треба чітко сказати, – підкреслив голова Інституту, – як було далі: першого січня 1933-го року Сталін – тодішній диктатор Радянського Союзу – виступив з явною погрозою спеціально до українських селян, здати зерно. А якщо вони його не здадуть, то їм буде погано і вони будуть суворо покарані. І з того часу по всій Україні не тільки почали забирати залишки їжі, а й виливати їжу з каструль і тарілок. Таким чином голод в Україні почав наростати».

За словами І.Юхновського, у розпал голоду, зокрема влітку 1933 року, лише за один місяць – червень, в Україні голодною смертю померли 1 млн. 200 тис. осіб. Він також зазначив, що загальні втрати України, враховуючи тих, хто не народився, становлять близько 10 млн. осіб.

«І ці цифри є достеменні, я маю ці докази, вони лежать у Інституті, вони були зроблені судовим слідством, – підкреслив він. – Тобто, це було справжнє зумисне вбивство голодом».

А в цілому, за словами І.Юхновського, під час Голодомору було вбито 3 мільйони 360 тисяч осіб. «А якщо порахувати те, що люди не народилися, бо просто не могли народитися, то загальні втрати України справді сягають десяти мільйонів чоловік», – підсумував він.

І.Юхновський також висловив жаль, що серед присутніх конфесій у спільній поминальній службі не брали участь представники Української Православної Церкви Московського Патріархату.

За словами координатора кампанії в Україні Володимира В`ятровича, освячені під час цієї акції свічки розійдуться містами України і світу. Зокрема, вони побувають у Великій Британії, Австралії, США, Іспанії, Канаді, Аргентині, Бразилії, Греції, Росії тощо. Планується, що дана кампанія загалом пройде в 32 країнах, участь у ній візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свічка також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації Об’єднаних Націй.

«Українці та громадяни інших країн не дозволять замовчати злочин геноциду-Голодомору 1932-1933 років, вшанують пам’ять невинно вбитих та нагадають всьому світові про події, які не повинні повторитися», – зазначив В.В’ятрович. За його словами, кампанія завершиться у Києві в листопаді 2010 року.

Джерело: http://www.ugcc.org.ua/

Категорія: Новини УГКЦ | Переглядів: 716 | Додав: Vova
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]